Hyvä olo menestystekijänä

On ollut mukava huomata, miten työelämän keskusteluun ovat luontevasti nousseet tunteet, empatia, myötätunto/myötäilo ja hyvinvointi. Enää ei riitäkään, että olemme tyytyväisiä vaan luovuus, kilpailuetu ja menestys nojaavat vahvasti yksilön hyvään oloon ja hyvinvointiin. Organisatorisen menestyksen voidaan nähdä nojaavan yhä vahvemmin juuri ihmisiin ja hyvinvointiin. Tulevaisuuden kilpailuvaltti, tuloksen tekijä ja strateginen resurssi on ihmiset ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Niiden avulla varmistamme tulevaisuuden menestyksen. Kiistatonta on, että olemme kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tekemisen tuloksellisuuteen / menestykseen tulevaisuudessa siis yhä vahvemmin. Työskentelemme yhä vahvemmin oman persoonamme kautta ja sitä kautta tuloksellisuuskin on yhä vahvemmin kiinni omasta kokonaistilanteestamme. Ei siis ole sama miten voimme. Hyvinvoinnin yksilöllistyminen luokin aivan uudenlaisia haasteita tulevaisuudessa. Enää ei riitä, että olemme tyytyväisiä. Silloin emme välttämättä anna parastamme.
Voimme kuitenkin itse vaikuttaa millaista hyvinvointia ja hyvää oloa ympärillemme jaamme. Organisatorisen hyvinvoinnin tulisi yksinkertaisuudessaan pohjautua ilon ja onnistumisen edellytysten luomiseen - siihen, että meillä on hyvä olla, pääsemme hyödyntämään vahvuuksiamme ja luomaan merkitystä/tarkoitusta elämäämme. Pessi, Martela ja Paakkanen aloittavat kirjansa Myötätunnon mullistava voima osuvasti kysymällä miltä tuntuisi tulla työpaikalle aamulla tietäen, että sinusta välitetään siellä? Tiedostaen ettet ole pelkkä korvattava resurssi, vaan sinut nähtäisiin juuri sellaisena ihmisenä, joka pohjimmiltasi olet. Voisit olla oma itsesi ja varma siitä, että saat tarvittaessa tukea. Voisit hyödyntää omia vahvuuksiasi, vahvuuksiasi tuetaan ja onnistumisistasi iloitaan. Heidän mukaansa juuri se, miten toimimme arjessamme, ratkaisee millaista työpaikkaa ja työilmapiiriä olemme osaltamme luomassa. Meillä on siis jokaisella valta ja vastuu siitä millaista ilmapiiriä olemme ympärillemme luomassa. Käytetään tätä valtaa siis viisaasti. Organisaatiopsykologi Adam Grant tutki kirjassaan Anna ja ota menestyksen taustatekijöitä. Hänen mielenkiintoinen löydös oli, että todellisia menestyjiä organisatorisesta näkökulmasta ovat niin kutsutut antajat. He usein antavat enemmän kuin saavat ja puhumme nyt asenteesta ja vastavuoroisesta vuorovaikutuksesta. Mutta kun antajat menestyvät - heidän menestyksessään on jotain ainutlaatuista. Kun antajat menestyvät, muutkin hyötyvät heidän menestyksestä, ovat onnellisia heidän menestyksensä puolestaan ja saavat siitä myös itselle lisäarvoa eli menestys leviää laajemmalle. Huomioimalla muut voimme saada paljon enemmän aikaiseksi. Muuttamalla omaa käytöstämme voimme muuttaa myös omia asenteitamme. Adam Grant lopettaakin kirjansa osuneesti: "Keskittäkää huomio ja energia siihen, että vaikutatte positiivisesti elämiin ja menestys tulee sivutuotteena".
#tunteet #empatia #myötätunto #myötäilo #positiivisuus #asenne #hyvinvointi #menestys #positivepsychology #ihmissuhteet #työhyvinvointi #kilpailuvaltti #tuloksentekijä #strateginen resurssi